Seksualno zdravlje muškaraca

  • од
zdravlje

Većina dostupnih informacija o seksualnom zdravlju prvenstveno je usmerena na žene. Međutim, muškarci, posebno oni koji su seksualno aktivni, takođe su u opasnosti od seksualnih problema. Bilo da je gej ili strejt, seksualno zdravlje je važan aspekt života muškarca i na njega se mora obratiti posebna pažnja. Pretnje seksualnom zdravlju muškaraca moraju se sprečiti i umanjiti, ne samo zbog njihove bezbednosti već i zbog sigurnosti njihovih partnera.

Parametri muškog seksualnog zdravlja

Seksualno zdravlje muškaraca obično zavisi od nekoliko faktora. Ovi faktori uključuju sledeće:

* Fizičko zdravlje

  Muškarci koji su fizički spremni i zdravi generalno imaju bolje seksualno zdravlje od muškaraca koji ne vode računa o ishrani ili praktikuju redovnu fizičku aktivnost. Slaba kardiovaskularna konstitucija, nerazvijeni mišići i slaba cirkulacija krvi takođe doprinose lošem seksualnom zdravlju. Slab organizam je takođe skloniji i podložniji infekcijama koje mogu oslabiti otpor muškarca na polno prenosive bolesti i infekcije.

* Psihološko zdravlje

  Suprotno popularnom verovanju, fizička konstitucija muškarca nije jedina odrednica seksualnog zdravlja. Često su neki seksualni problemi direktna posledica emocionalnih problema muškarca. Na primer, obično se primećuje da fizički zdravi muškarci koji pate od erektilne disfunkcije imaju ozbiljan nedostatak samopouzdanja ili su prožeti poremećajima anksioznosti.

* Društvene aktivnosti

  Muškarci koji su u monogamnim seksualnim vezama imaju manji rizik od seksualnih problema u poređenju sa muškarcima koji ulaze u poligamne veze. Zavisnost od droga takođe dovodi čoveka u veći rizik od infekcije, posebno ako koristi intravenske lekove.

Rizici po seksualno zdravlje muškaraca

Muško seksualno zdravlje može biti ugroženo raznim bolestima i poremećajima. Neki od ovih rizika uključuju:

* Poremećaji ejakulacije

  Postoje tri uobičajena oblika poremećaja ejakulacije kod muškaraca. To su prerana ejakulacija, retardirana ejakulacija i retrogradna ejakulacija. Prevremena ejakulacija se dešava kada zbog viška seksualnog uzbuđenja, anksioznosti ili gubitka kontrole, muškarac ejakulira pre ili ubrzo nakon penetracije. Usporena ejakulacija nastaje kada ejakulacija dolazi suviše sporo što sprečava orgazam. Retrogradna ejakulacija se dešava kada se ejakulat gurne nazad u bešiku umesto da se oslobodi pri orgazmu.

* Erektilna disfunkcija

  Drugi termin za ovaj poremećaj je impotencija. Ovo se dešava kada muškarac nije u stanju da ima ili održi erekciju dovoljno dugo za seksualni odnos i ejakulaciju. Kao takav, on nije u mogućnosti da uvede svoje seme u reproduktivni sistem svog partnera da izazove trudnoću. Ovo je često uzrokovano psihološkom traumom ili dejstvom određenih lekova.

* Inhibirana seksualna želja

  Ovo se može slobodno prevesti na gubitak ili smanjenje nivoa libida kod muškarca. Često povezana sa niskim nivoom testosterona, inhibirana seksualna želja takođe može biti izazvana lekovima, psihološkim problemima i nekim bolestima poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska.

* Polno prenosive bolesti i infekcije

  Muškarci se obično zaraze SPI i spolno prenosivim bolestima nakon nezdravih i nezaštićenih seksualnih odnosa sa zaraženim partnerom. Uobičajeni znaci spolno prenosivih bolesti i spolno prenosivih bolesti uključuju: poteškoće u mokrenju, krvavi urin, neugodan iscjedak iz penisa, rane, lezije i pretjeran svrab u genitalijama.

Neophodno je potražiti hitnu medicinsku pomoć kada su u pitanju problemi koji se tiču seksualnog zdravlja muškaraca. Dijagnoza se obično postavlja fizičkim i psihološkim pregledima, kao i temeljnom procenom medicinske istorije. Lečenje se obično odvija u dve faze: medicinski tretman fizičkih simptoma i psihološka terapija mentalnih i društvenih faktora.