Priprema za trudnoću

  • од
trudnoca

Skoro svaka žena je blagoslovena sposobnošću da rodi dete

Skoro svaka žena je blagoslovena sposobnošću da rodi dete bar jednom u životu. Smatra se jednim od najvećih poklona koje žena može dati svom mužu. Rađanje deteta bi par zbližilo, a u ovom određenom trenutku svog života oni sebe zapravo mogu nazvati porodicom. Kada saznaju da je žena trudna, većina parova sa entuzijazmom počinje da planira njenu trudnoću i eventualni porođaj.

Kada govorimo o trudnoći, važno je znati o pitanjima pre začeća u vezi sa porođajem. Pregled kod lekara ili babice bi bio preporučljiv za ženu kako bi se suočila sa činjenicama o porođaju. Za porođaj je potrebna fizička priprema, jer bi to zaista moglo da promeni normalnu funkciju ženskog organizma. Negovatelj bi bio od pomoći u pripremi tela žene za začeće, a takođe bi preneo informacije o potencijalnim problemima u trudnoći. U ovom trenutku se oseća anksioznost, jer bi žena zaista morala da poštuje određene mere predostrožnosti da bi zatrudnela zdravu bebu. Tražeći savete u vezi sa začećem, bezbednošću, promenama načina života, prenatalnim vitaminima i značajem folne kiseline, žena bi se zaista mogla pripremiti za porođaj.

Pušenje cigareta je definitivno ne-ne

U pripremi za trudnoću potrebna je promena u načinu života žene. Pušenje cigareta je definitivno ne-ne, a takođe i konzumacija alkohola. Ove zavisnosti mogu uticati na zdravlje i žene i njene nerođene bebe. Žena će možda morati da izgubi ili dobije na težini, u skladu sa njenom sadašnjom težinom u odnosu na njenu visinu i građu. Biti predebeo ili suviše mršav može dovesti do komplikacija i za ženu i za bebu. Dobar početak u pripremi za porođaj bilo bi uspostavljanje kondicionog režima za period trudnoće. Pitati lekara o ishrani i vežbanju bi se preporučilo za moguća pitanja u vezi sa vežbanjem i unosom hrane.

Različiti delovi ženskog tela imaju specifične uloge

Učenje više o telu žene u ranim fazama porođaja je od suštinskog značaja za pravilno poznavanje situacije. Različiti delovi ženskog tela imaju specifične uloge kada je trudnoća u pitanju. Određene poremećaje oba potencijalna roditelja treba razgovarati sa lekarom radi dodatnih zdravstvenih informacija. Anksioznost i stres takođe oseća par jer je ovo veoma kritična faza za ženu. Stres pre začeća je normalan kod žena koje se spremaju da rode, s obzirom na faktore kao što su raspored, seksualnost i samopoštovanje, između mnogih drugih.

Kada se pripremaju za trudnoću, par treba da bude dovoljno samopouzdan da zna kako da rukuje detetom. Poznavanje ranih simptoma trudnoće je takođe važno jer su to znaci da će se porođaj desiti na vreme. Kada par oseti da je spreman, poseta akušeru/ginekologu (OBGIN) bi pomogla u prikupljanju više informacija o trudnoći. U ovom trenutku, par može da koristi kalendar trudnoće kako bi pratio tok porođaja.
Žene često osećaju anksioznost kada znaju da su trudne. Osećaj brige i napetosti su uobičajeni znaci koji pokazuju da je zabrinuta zbog porođaja. Ali druženjem sa mužem, redovnim posetama ordinaciji, pronalaženjem vremena za opuštanje i opuštanje, uz dobru vežbu, anksioznost uopšte ne bi trebalo da predstavlja problem. Sve što treba da brinete je kako da nazovete bebu?